Jaki spieniacz do mleka wybrać?

Prawidłowe spienienie mleka to podstawa dobrego cappuccino oraz delikatnego latte. Spienienie mleka w domowych warunkach nie jest trudne, lecz należy posiadać odpowiednie urządzenie. W tym celu przyda nam się dobry spieniacz do mleka. Dzięki niemu przygotujemy gęstą mleczną pianę identyczną z tą, którą przygotowuje się w kawiarniach i restauracjach. Oprócz spieniacza do mleka potrzebować będziemy jeszcze tylko tłustego mleka. Im wyższa zawartość tłuszczu, tym lepiej pienić będzie się mleko. Warto również pamiętać, aby przed spienianiem podgrzać mleko. Ciepłe znaczenie lepiej i szybciej się pieni.

Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń wspomagających przygotowanie pysznej kawy. Przed zakupem nowego mogą pojawić się dodatkowe pytania, czyli jaki spieniacz do mleka kupić, lepiej wybrać spieniacz elektryczny czy ręczny? oraz czy tłokowy spieniacz do mleka się opłaca? Odpowiedzi na te pytania oraz wiele innych znajdziesz poniżej. Dodatkowo sprawdź ranking spieniaczy do mleka ręcznych i elektrycznych.

Spieniacz do mleka – cena

Jaki spieniacz do mleka wybrać? Który warto kupić? To nie jedyne pytania które pojawiają się przed zakupem nowego urządzenia do spieniania mleka. Kolejne, równie ważne to jaka jest cena spieniacza do mleka? Najtańszy spieniacz ręczny kupimy już za 10 – 20 zł. Oczywiście są i takie modele, które kosztują 50 a nawet 100. W przypadku elektrycznych spieniaczy do mleka (stojących) ceny wyglądają nieco inaczej. Tani spieniacz stojący (elektryczny) kupimy już za 50 – 100 zł. Jeżeli szukamy profesjonalnego urządzenia, przygotować musimy 200, a nawet 300 zł. Warto jednak dodać, że najlepsze spieniacze do mleka warte są swojej ceny. Droższą alternatywą dla spieniacza jest dobry ekspres ciśnieniowy z funkcją spieniania mleka.

Jaki spieniacz do mleka wybrać?

Ręczny spieniacz do mleka

Spieniacz ręczny do mleka to najtańszy spieniacz ze wszystkich dostępnych w sklepach. Niska cena to zdecydowanie największa zaleta tego typu urządzeń. Zasilany na baterie ręczny spieniacz do mleka wygląda łudząco podobnie do mini trzepaczki do ubijania jajek. Jak użyć ręcznego spieniacza? Po nalaniu ciepłego mleka do kubeczka wkładamy końcówkę spieniacza i włączamy urządzenie. Po kilku chwilach otrzymamy ubitą mleczną piankę. Mimo prostej konstrukcji na rynku dostępnych jest kilkadziesiąt różnych spieniaczy ręcznych na baterie. Watro zatem przed zakupem sprawdzić, jaki spieniacz ręczny kupić. W tym celu przyda się poniższy ranking.

Elektryczny spieniacz do mleka

Elektryczny spieniacz do mleka (inaczej spieniacz stojący) pozwala na uzyskanie idealnie gęstej, a zarazem łagodnej mlecznej pianki. Urządzenie działa w pełni automatycznie, wystarczy wlać do niego mleko, a następnie włączyć. Elektryczny spieniacz podgrzeje mleko a następnie je spieni. Ubijanie pianki trwa nie więcej niż kilka sekund. Dobry spieniacz elektryczny pozwoli na ubijanie zarówno ciepłego jak i zimnego mleka. Dzięki temu bez problemu przygotujemy pyszną mrożoną kawę oraz gorącą latte. Zatem jaki spieniacz elektryczny wybrać? Sprawdź poniższy ranking.

Spieniacz tłokowy do mleka

Spieniacz tłokowy do mleka – najczęściej spieniacze tłokowe spotkać możemy w formie kubka, wyposażonego w specjalne sitko tłokowe połączone z przykrywką. Do kubka wlewa się ciepłe mleko, a następnie w energiczny sposób rusza tłokiem. Proces ubijania mleka w spieniaczu tłokowym trwa około jednej minuty. Urządzenie nie wymaga podłączenia do prądu ani baterii.

Ranking spieniaczy elektrycznych, ręcznych, tłokowych do mleka

Do grona najpopularniejszych producentów spieniaczy do mleka możemy zaliczyć Clatronic, Severin, Ariete, Bomann, DeLonghi, Hario, Quiselle, Unold, WMF, Tchibo, Amica, Krups, Fackelmann. Każdy ze wspomnianych producentów oferuje dobre i tanie spieniacze do mleka. Zobacz powyższe rankingi spieniaczy elektrycznych i ręcznych, który pozwoli Ci podjąć decyzję jaki spieniacz do mleka wybrać. W zestawieniach znajdziesz również aktualną cenę każdego urządzenia i opinie.

Przydało się? Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *