Ekspresy do kawy dla gastronomii
Praktycznie każdy właściciel lokalu gastronomicznego staje przed wyborem dobrego ekspresu do kawy. Jest to nie lada wyzwanie, ponieważ wybór ekspresu, który spełni wszystkie nasze oczekiwania nie jest łatwy. Co powinien posiadać ekspres do gastronomii? Jaki będzie najlepszy?
Ekspres do gastronomii powinien być przede wszystkim niezawodny. W sektorze HoReCa (hotele, restauracje, cafe), stosowane są ekspresy zarówno automatyczne, jak i kolbowe z oddzielnym młynkiem do mielenia kawy. Oba te typy cechują się wysoką wydajnością i niezawodnością.
Czym charakteryzują się automatyczne i kolbowe ekspresy do gastronomii?
Ekspresy do gastronomii automatyczne – są to profesjonalne urządzenia, których obsługa kończy się na wciskaniu przycisków i odbieraniu gotowej kawy. Urządzenia te posiadają wbudowany młynek, co jest ogromnym ułatwieniem. Niektóre z ekspresów automatycznych dla gastronomii posiadają wyświetlacz, który umożliwia dostosowanie odpowiednich proporcji kawy czy też grubości mielenia ziaren. Za pomocą tego panelu, ekspres wysyła informację o potrzebie napełnienia młynka lub opróżnienia pojemnika z fusami. Dodatkowym atutem ekspresów automatycznych dla gastronomii jest intuicyjny spieniacz do mleka. Ekspres do gastronomii różni się tym od domowego, że przystosowany został do robienia od 50 do nawet 200 kaw dziennie.
Ekspresy do gastronomii kolbowe – są to profesjonalne urządzenia do parzenia dużej ilości kawy. Charakteryzują się tym, że kawa parzona przy ich udziale jest niezwykle aromatyczna. Niestety są one bardziej skomplikowane w obsłudze niż ekspresy automatyczne. Dlaczego? Przed przygotowaniem, kawę należy najpierw zmielić w młynku, umieścić ją na sitku dyszy i dobrze ugnieść. Tak przygotowaną kolbę z kawą umieszcza się w ekspresie, następnie przepuszcza się przez nią gorącą wodę pod ciśnieniem. Kawa przygotowana przy pomocy tego ekspresu zaskoczy podniebienie niejednego kawowego smakosza.
Ekspres kolbowy wymaga dodatkowego młynka. Więc jaki młynek do kawy będzie najlepszy? Przy wyborze młynka należy zwrócić szczególną uwagę na materiał, z którego został wykonany. Żarna powinny być ceramiczne, stalowe lub żeliwne. Warto, by młynek posiadał funkcję automatycznego mielenia ziaren – kawa powinna trafiać wprost do kolby. Dodatkowo młynek powinien posiadać regulację stopnia mielenia. Podczas kupna młynka warto zwrócić uwagę na wydajność, jaką oferuje.
Ekspresy do kawy do gastronomii są bardzo zaawansowanymi urządzeniami. Ich głównym atutem jest wydajność i niezawodność. Ekspresy posiadają szereg funkcji usprawniających i przyspieszających wydawanie aromatycznych napojów.
Najlepsze ekspresy do kawiarni, cukierni, restauracji i hotelu
Ranking | Produkty | Producent | Cena |
---|---|---|---|
1 | Franke A600 | Franke | Sprawdź cenę |
2 | La Marzocco GS3 MP | La Marzocco | Sprawdź cenę |
3 | La Marzocco GS3 AV | La Marzocco | Sprawdź cenę |
4 | Jura Giga X8c Professional | Jura | Sprawdź cenę |
5 | Rocket Espresso Epica Precision | Rocket Espresso | Sprawdź cenę |
Ekspres dla małej gastronomii
Ekspresy przeznaczone dla małej gastronomii są zdecydowanie bardziej „mobilne”. Charakteryzują się przede wszystkim mniejszymi rozmiarami i posiadają mniej funkcji niż ekspresy dla dużej gastronomii. Jednak odpowiednio dobrany ekspres może sprawić, że kawa przyrządzona przy jego pomocy może stać się mocną stroną naszej małej kawiarni, cukierni czy restauracji. Dlatego też ekspres odpowiednio dobrany do potrzeb i wielkości lokalu będzie inwestycją, która na pewno się zwróci.
Najlepsze ekspresy dla małej gastronomii
Ranking | Produkty | Producent | Cena |
---|---|---|---|
1 | Sage SES990 | Sage | Sprawdź cenę |
2 | La Pavoni Evoluzione Cellini LPSCOV01EU | La Pavoni | Sprawdź cenę |
3 | Lelit PL162T | Lelit | Sprawdź cenę |
4 | Siemens TQ907R05 | Siemens | Sprawdź cenę |
5 | Bezzera DUO DE | Bezzera | Sprawdź cenę |